Pesme o hrani: od Lou Reeda do Primusa

U novoj epizodi Sonja otkriva kako su muzika i hrana neraskidivo povezane – od Lou Reeda i The Beatlesa do ZZ Topa, Primusa i Boba Dylana. Rokenrol nikada nije imao bolji apetit! 🍔🎸

Sonja Steljić
od
Sonja Steljić
Sonja Steljić je autorka i voditeljka emisije Večernja škola rokenrola na Radiju Sloboda. Ljubav prema muzici pretočila je u istraživanje istorije rokenrola, predstavljajući slušaocima kultne bendove,...
2 min čitanja
podcast vecernja skola rokentola radio sloboda cover

U 99. epizodi „Večernje škole rokenrola“ Sonja je govorila o pesmama posvećenim hrani i piću, kroz duhovite, provokativne i neobične primere koji spajaju kulinarstvo i rokenrol.

Emisija je otvorena pesmom Lou Reeda – „Egg Cream“, omažom popularnom njujorškom napitku od čokolade i mleka, a nastavila se kroz galeriju muzičkih „gastronoma“ — od ZZ Topa i njihovih „TV Dinners“ do Boba Dylana, koji je u numeri „Country Pie“ spojio poeziju i humor.

Sonja je podsetila i na The Beatles i njihov kultni stih iz „Savoy Truffle“, pesme inspirisane čokoladom i ljubavlju Georgea Harrisona prema slatkišima. Tu je i The Rolling Stones – „Brown Sugar“, koja, iako metaforički dvosmislena, ostaje jedna od najpoznatijih „ukusnih“ pesama rokenrola.

U emisiji su pomenuti i Weird Al Yankovic, sa parodijama poput „Eat It“, kao i bend Primus i njihova pesma „Wynona’s Big Brown Beaver“, koja na duhovit način povezuje ruralni humor i ekscentričnu estetiku.

Sonja je govorila i o kultnoj „Cheeseburger in Paradise“ Jimmyja Buffetta, kao i o „American Pie“ Dona McLeana – jednoj od najdužih i najanaliziranijih pesama u istoriji muzike, u kojoj hrana postaje simbol nostalgije i društvenih promena.

Poseban deo emisije bio je posvećen Tomu Waitsu, čije su pesme često mirisale na alkohol, noćne barove i pržene jaja na asfaltu, ali i pesmi „Food for Thought“ benda UB40, koja je kroz temu gladi nosila snažnu političku poruku.

Epizoda je završena porukom da je hrana u rokenrolu mnogo više od motiva – ona je način izražavanja životnog stila, ironije i hedonizma. Kako je Sonja rekla:
„Dok god ima hrane, ima i pesama koje će nas podsećati da je život ukusan – i kad je gorak.“ 🍷

Podeli ovu epizodu